Żeberka po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące żeberka:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka: 1 kilogram
    - cukinia: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - cebula mała: 5 sztuk
    - pomidory: 4 sztuki
    - czosnek: 2 sztuki
    - bakłażan: 1 sztuka

Żeberka po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić na części, natrzeć solą, pieprzem i ziołami.

    Cebulę pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażana w półplasterki, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć warzywa, doprawić solą, pieprzem.

    W naczyniu żaroodpornym (u mnie tzw. garnek rzymski) na warzywach ułożyć żeberka, całe (lub podzielone na pół) główki czosnku. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min. w 180 st. Nie przykrywać. Z upieczonego czosnku można wydłubać ząbki i rozsmarować na podawanej do żeberek bagietce.

    Smacznego życzy oliwek:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy