Żeberka po prowansalsku

  • wyświetlono: 452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące żeberka:)

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- żeberka: 1 kilogram
- cukinia: 1 sztuka
- papryka czerwona: 1 sztuka
- papryka żółta: 1 sztuka
- cebula mała: 5 sztuk
- pomidory: 4 sztuki
- czosnek: 2 sztuki
- bakłażan: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka po prowansalsku

  • 1. Żeberka podzielić na części, natrzeć solą, pieprzem i ziołami.

    Cebulę pokroić w ćwiartki, cukinię i bakłażana w półplasterki, pomidory na cząstki, paprykę w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę i szybko obsmażyć warzywa, doprawić solą, pieprzem.

    W naczyniu żaroodpornym (u mnie tzw. garnek rzymski) na warzywach ułożyć żeberka, całe (lub podzielone na pół) główki czosnku. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min. w 180 st. Nie przykrywać. Z upieczonego czosnku można wydłubać ząbki i rozsmarować na podawanej do żeberek bagietce.

    Smacznego życzy oliwek:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ZapiekankazimapaprykażeberkaPomidoryczosnekobiadkonkurs_zapiekanki

Komentarze

Podobne przepisy

Cukinia po prowansalsku.

Dodane przez: LIDECZKA

Cukinia po prowansalsku

Delikatne danie na upalne dni lub...

Kabaczek po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kabaczek po prowansalsku

Najlepsza wersja kabaczka jaką...

Fasolka po prowansalsku

Dodane przez: Konto nieaktywne

Fasolka po prowansalsku

Potrawa tania oraz szybka w przygotowaniu....

Kurczak po prowansalsku

Dodane przez: anik9

Kurczak po prowansalsku

Bardzo szybkie danie , idealne...

żeberka z dzika

Dodane przez: Jolanta KG

Pieczone żeberka po myśliwsku

Dziczyzna jest pyszna, zdrowa,...

Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

Dodane przez: zielonakuchniablog

Brukselka z kurczakiem po prowansalsku

Smaczne szybkie danie z wędzonym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE