Żeberka po farmersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

żeberka z warzywami , owocami i ziołami.. czyli wszystko z działki na talerzu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 700 g żeberek
    1 marchewka
    1 cebula
    2 jabłka
    3 ząbki czosnku
    kilka suszonych grzybków
    pół szkl białego wina wytrawnego
    1 szkl wody
    rozmaryn suszony
    gałązka rozmarynu świeżego
    kilka ziaren jałowca
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    majeranek
    świeże oregano

Żeberka po farmersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek
    i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje.
    Pod koniec dodać pokrojone na plasterki jabłka i jeszcze poddusić ok 10 min.
    Posypać listkami oregano. Podawać z odsmażanymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy