Pieczone żeberka każdy lubi, u mnie zwłaszcza z owocową nutą, tym razem zrobiłam pomadę ze śliwek suszonych, mięso wyszło rewelacyjne :)
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1,5 kg mięsnych żeberek w paskach
250 g boczku wędzonego w plastrach
3 czerwone cebule
200 g śliwek wędzonych
przyprawy do mięsa:
sól, pieprz grubo mielony, 4 duże ząbki przeciśniętego czosnku, trochę majeranku
Żeberka pieczone z pomadą ze śliwek suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte żeberka natrzeć przyprawami i odstawić na przynajmniej 1 godzinę.
Wstawić do pieczenia pod pokrywą obkładając cały wierzch plastrami boczku, razem z pokrojoną w ósemki cebulą, podlać wodą lub bulionem jak się ma i piec ok 1,5 godziny w 190 stopniach, przed końcem posmarować pomadą śliwkową i zapiec.
Pomada :
Śliwki suszone ale miękkie pokroić na pół i zalać szklanką wody, dusić do miękkości, potem zblendować, najlepiej jest ją zrobić podczas gdy mięso dojrzewa w przyprawach.
Komentarze