Żeberka pieczone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę.
Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę,
pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać
je do żeberek.
Komentarze