Żeberka pieczone z jabłkami

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaczne miękkie i soczyste żeberka

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 jabłka
    2 łyżki ketchupu
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 szklanki wody
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę.
    Do miseczki wlać ketchup,olej i 1 łyżkę wody. Dodać słodką paprykę,
    pieprz i sól.Wszystko dokładnie połączyć.
    Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
    Nasmarować marynatą dokładnie z każdej strony mięso , włożyć do naczynia , przykryć
    i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej na całą noc.
    Mięso wraz z zalewą przełożyć do naczynia żaroodpornego , wlać 1/2 szklanki wody
    i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C bez przykrycia.
    Co jakiś czas polewać żeberka sosem.
    W razie potrzeby uzupełniać wodę.
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pół godziny przed końcem pieczenia dodać
    je do żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować