ŻEBERKA PIECZONE CZOSNKOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste, aromatyczne mięsko. Taki obiad w typowo mięskim stylu,zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,3 kg żeberek – u mnie paski
    4 łyżki oleju
    3 czubate łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
    3 duże ząbki czosnku
    1 łyżka melasy
    3 łyżki sos worcester
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje ( wielkość zależy od upodobań). Oprószyć obficie solą i pieprzem. Do miseczki wlać olej i dodać starty na małych oczkach czosnek. Wymieszać. Następnie dodawać resztę składników marynaty, za każdym razem dokładnie wszystko mieszać.
  • 2. Za pomocą pędzla silikonowego nakładać marynatę na wszystkie strony żeberek. Przełożyć na talerz, przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin (moje marynowały się 18 godzin). Kolejnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 65-75 minut. Po około 50 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inny pomysł na żeberka? Sprawdź przepis na żeberka w marynacie curry

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

Joanna Kryla Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso. 2 godz.

To może cię zainteresować