Żeberka pieczone czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje ( wielkość zależy od upodobań). Oprószyć obficie solą i pieprzem. Do miseczki wlać olej i dodać starty na małych oczkach czosnek. Wymieszać. Następnie dodawać resztę składników marynaty, za każdym razem dokładnie wszystko mieszać.
2.Za pomocą pędzla silikonowego nakładać marynatę na wszystkie strony żeberek. Przełożyć na talerz, przykryć folią i zostawić w lodówce na co najmniej 12 godzin (moje marynowały się 18 godzin). Kolejnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 65-75 minut. Po około 50 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. Smacznego!
Komentarze