Żeberka na włoską nutę

0 (0 ocen)

Była już karkówka w pomidorach,był drób a teraz żeberka.są smaczne Polecam :)

Składniki:

  • 700g żeberek wieprzowych
    3 duże ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)
    3 łyżki ketchupu łagodnego
    1 czubata łyżeczka bazylii suszonej
    1 puszka pomidorów krojonych (400g)
    por pokrojony w krążki (jasna część ok.10cm)
    2 duże łyżki przyprawy włoskiej ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili ( Aglio,Olio e Chili)
    1/4 szklanki przegotowanej wody
    masło do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego

Żeberka na włoską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje między kostkami-odstawiamy.
  • przygotowanie żeberek 2. Do większej miski dodajemy pomidory z puszki,pora,czosnek,ketchup,por,bazylię,przyprawę Aglio,Olio e Chili oraz sól i pieprz-całość mieszamy.Do tego dokładamy żeberka i znowu mieszamy żeby mięso dokładnie sie oblepiło marynatą.Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
  • żeberka przygotowane do pieczenia 3. Po tym czasie żeberka przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,podlewamy wodą,przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości mięsa-od czasu do czasu zaglądając czy sie nic nie pali (u mnie to było 1h 1 10min.)
    Podajemy z ulubionymi dodatkami
    Smacznego :-)

Porady

Pod koniec pieczenia mozna ściągnąć pokrywę lub folię i zapiec mięso jeszcze chwilę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy