Była już karkówka w pomidorach,był drób a teraz żeberka.są smaczne Polecam :)
Składniki:
700g żeberek wieprzowych
3 duże ząbki czosnku (przeciśnietego przez praskę)
3 łyżki ketchupu łagodnego
1 czubata łyżeczka bazylii suszonej
1 puszka pomidorów krojonych (400g)
por pokrojony w krążki (jasna część ok.10cm)
2 duże łyżki przyprawy włoskiej ziołowo-warzywnej z czosnkiem i chili ( Aglio,Olio e Chili)
1/4 szklanki przegotowanej wody
masło do wysmarowania blaszki/naczynia żaroodpornego
Żeberka na włoską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone żeberka kroimy na porcje między kostkami-odstawiamy.
2.Do większej miski dodajemy pomidory z puszki,pora,czosnek,ketchup,por,bazylię,przyprawę Aglio,Olio e Chili oraz sól i pieprz-całość mieszamy.Do tego dokładamy żeberka i znowu mieszamy żeby mięso dokładnie sie oblepiło marynatą.Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
3.Po tym czasie żeberka przekładamy na blaszkę wysmarowaną masłem,podlewamy wodą,przykrywamy i pieczemy w 180*C do miękkości mięsa-od czasu do czasu zaglądając czy sie nic nie pali (u mnie to było 1h 1 10min.)
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego :-)
Porady
Pod koniec pieczenia mozna ściągnąć pokrywę lub folię i zapiec mięso jeszcze chwilę.
Komentarze