Żeberka na słodko kwaśno z winem i jarzębiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

danie obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    3 łyżki jarzębiny do mięs
    200 ml wina czerwonego
    2 marchewki
    1 por
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    szczypta oregano
    szczypta lubczyku
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego
    pieprz czarny
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    200 ml śmietany
    1 łyżka mąki

Żeberka na słodko kwaśno z winem i jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, dzielimy na porcje. Oliwę , ocet balsamiczny mieszamy z przyprawami i miodem , namaczamy w tym żeberka, odstawiamy na kilka godzin do zamarynowania.
    Zamarynowane żeberka podsmażamy w patelni juz bez użycia tłuszczu, dodajemy marchewkę, por, posiekany czosnek i jarzębinę, podlewamy winem i wodą . Dusimy ok godzinę, od czasu do czasu uzupełniamy płyny. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, mięso wyjmujemy i szybko zagęszczamy sos.
    Podajemy z młodymi ziemniaczkami i fasolką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy