Żeberka na ostro

0 (0 ocen)

Żeberka nie są potrawą,która często pojawia się na moim stole.To chyba ze względu na kalorie.Ale od czasem na prawdę warto skusić się na to kaloryczne szaleństwo.Żeberka rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
    oliwa
    Marynata:
    łyżeczka ostrej papryki w proszku
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki miodu
    łyżeczka pieprzu cayenne
    łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki zmielonego kminku
    łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy
    łyżka suszonych płatków czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    ćwierć szklanki piwa

Żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej robimy marynatę do żeberek ze wszystkich podanych składników.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Ja pokroiłam co jedno żeberko.Dobrze się pieką i porcja ładnie prezentuje się na talerzu.Mięso wkładam do marynaty.W czasie marynowania przekręcam mięso kilkakrotnie.
  • 2. Drugiego dnia wyjmujmy mięso z marynaty i obsmażamy z obydwu stron na oliwie.Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty i oliwą z patelni.Wstawiamy do piekarnika na 180' na około 90 minut.Przykrywamy wierzch folią do pieczenia.Około 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię,aby żeberka ładnie się zrumieniły.Podajemy zaraz po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy