Żeberka na ostro w marynacie musztardowo-keczupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie podzielić na porcje. Papryczki umyć i posiekać. Do garnka nalać zimną wodę (tyle aby żeberka były całe zakryte), dodać sól, pieprz, cukier, ocet winny, pokrojone wcześniej papryczki oraz liście tymianku. Do zalewy włożyć żeberka, gotować około godziny, aż zmiękną. Po tym czasie żeberka wyjąć z wywaru i schłodzić. Keczup, musztardę, olej, mieloną paprykę i sól wymieszać w oddzielnym naczyniu. Obtaczać w przygotowanej mieszance żeberka i piec w 200 stopniach C przez 15 minut.
Porady
Żeberka tak przygotowane można także piec na grillu.
Komentarze