Żeberka duszone w warzywach korzeniowych

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żeberka duszone w warzywach korzeniowych to dobry sposób na wyjątkowo kruche i soczyste mięso. Są proste w przygotowaniu, nie wymagają dużo zachodu a mają naprawdę obłędny smak. Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na żeberka :-).

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych

    1 duży por

    3 duże marchewki

    1 pietruszka

    pół selera

    2 liście laurowe

    3 ziela angielskie

    płaska łyżeczka majeranku

    płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

    sól

    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w warzywach korzeniowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do głębokiego rondla lub garnka wlać łyżkę oleju.

    2. Warzywa umyć, obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzany olej.

    3.Pora umyć, posiekać w półplasterki, dodać do warzyw, wymieszać, smażyć około 1 minuty, ciągle mieszając.

    4.Mięso umyć, podzielić na części (na pojedyncze żeberka), włożyć do miski, dodać przyprawy (sól, oba pieprze, majeranek), wymieszać.

    5.Żeberka włożyć do warzyw, tak aby były nimi przykryte. Całość podlać szklanką wody.

    6.Dusić pod przykryciem do miękkości (około 2h) od czasu do czasu podlewając wodą.

    7.Podawać gorące z kaszą, chlebem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (149 ocen)

Żeberka w warzywach

To może cię zainteresować