Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić na porcje. Posypać oregano, przyprawą i drobno posiekanym czosnkiem. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Przemieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Obsmażyć na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć na talerz.
3.Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i odrobinę drobno pokrojonej papryki.
4.Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i ketchup. Dodać liść laurowy, doprawić i razem dusić 2-3 minuty.
5.Połączyć z żeberkami i pod przykryciem, na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać śmietanę i bez przykrycia gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać natką.
Komentarze