Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, miękkie mięso, a do tego aromatyczny lekko pikantny warzywny sos.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g żeberek wieprzowych
    1 duża cebula
    4 pomidory
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    kawałek ostrej papryki
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka przyprawy do żeberek
    1 marchewka
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    pieprz
    sól
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym 1. Żeberka podzielić na porcje. Posypać oregano, przyprawą i drobno posiekanym czosnkiem. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Przemieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym 2. Obsmażyć na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć na talerz.
  • Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym 3. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i odrobinę drobno pokrojonej papryki.
  • Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym 4. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i ketchup. Dodać liść laurowy, doprawić i razem dusić 2-3 minuty.
  • Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym 5. Połączyć z żeberkami i pod przykryciem, na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać śmietanę i bez przykrycia gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować