Żeberka duszone w kapuście po staropolsku

  • wyświetlono: 888 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

dobrze zjeśc

luna19
  • 90min

Składniki

1 kg żeberek (pasy)
1 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
2 cebule
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka kminku


Sposób przygotowania przepisu:

Żeberka duszone w kapuście po staropolsku

  • 1. Żeberka umyć, podzielić na porcje i obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Do smażenia użyć smalcu.
    Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć porządnie i włożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dodać również zioła i przyprawy. Podlać 2-3 łyżkami tłuszczu i wstawić na ogień . Smażyć kilka minut po czym włożyć do kapusty żeberka, patelnię przepłukać wodą i wlać do kapusty, dolać również ok 3/4 l wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę. Następnie odkryć zredukować nadmiar płynu.
    Podawać z ziemniakami z wody, posypać koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

image-2717qr8

Dodane przez: izakol89

Duszone żeberka wieprzowe w kiszonej kapuście

Przepis jest w naszej rodzinie...

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Dodane przez: joanna30

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Pyszny obiad dla wielbicieli kapusty...

Schab duszony w kapuście

Dodane przez: AnetaJ

Schab duszony w kapuście

Pyszny domowy obiad z mięsem w...

Żeberka duszone w kapuście z marchewką

Dodane przez: bienpyt

Żeberka duszone w kapuście z marchewką

Sycące danie – kiszona kapusta...

Żeberka w kapuście

Dodane przez: beatkaa153

Żeberka w kapuście

Najbardziej zwykły obiad. Żeberka...

image-1njt19x

Dodane przez: k_marysia

Żeberka w kapuście

Bardzo sycący, jesienny obiad....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE