Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Dziś coś na „większy głód” – żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami. Dla niektórych to typowe „męskie żarcie”, które najlepiej smakuje z kuflem zimnego piwa!

  • 6 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ◦ok. 2 kg żeberek (najlepszy jest płat żeberek wieprzowych)
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦2 liście laurowe
    ◦ok. 3-4 ziaren ziela angielskiego
    ◦kolba kukurydzy


    Składniki na sos barbecue (BBQ):
    ◦1 szklanka cukru brązowego (niepełna szklanka)
    ◦¼ szklanki sosu Worcestershire
    ◦¼ szklanki ciemnego sosu sojowego
    ◦¼ szklanki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
    ◦¼ szklanki sosu chili (użyłam słodko-pikantny sos chili Tao Tao)
    ◦½ szklanki ketchupu (użyłam łagodnego ketchupu)
    ◦2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
    ◦4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    ◦2 łyżeczki granulowanej cebuli
    ◦5 wędzonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
    ◦pieprz do smaku


    Składniki na ziemniaczane łódeczki:
    ◦½ kg ziemniaków
    ◦olej rzepakowy
    ◦sól
    ◦opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
    ◦2-3 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka barbecue (bbq) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję oprószamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 2,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.

    Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.
  • 2. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

    Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
  • 3. Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.
  • 4. Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.

    Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować