Żeberka barbecue (bbq) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy cały keczup, miód i sos worcester. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy mięso. Całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h). Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Komentarze