Żeberka barbecue (BBQ)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Co prawda trzeba trochę na nie poczekać, ale opłaca się!

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 keczup z zakładów mięsnych Szubryt
    3 łyżki sosu worcester (worcestershire)
    5 łyżek miodu
    1 duża cebula
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka barbecue (bbq) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości.

    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do dużej miski. Dodajemy cały keczup, miód i sos worcester. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy mięso. Całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.

    Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z sosem do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h). Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.

    Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.

    Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować