2 kg pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek
mąka do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
120 g świeżego imbiru
10 ząbków czosnku
70 g anyżu gwiazdkowego
1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek
400 ml jasnego sosu sojowego
450 g cukru
2 l wody
300 ml ciemnego octu ryżowego
Żeberka anyżowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor.
Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę.
Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut.
Komentarze