Żeberka anyżowo-czosnkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka po azjatycku

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg pokrojonych na pojedyncze kawałki żeberek
    mąka do obtoczenia
    olej rzepakowy do smażenia
    120 g świeżego imbiru
    10 ząbków czosnku
    70 g anyżu gwiazdkowego
    1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek
    400 ml jasnego sosu sojowego
    450 g cukru
    2 l wody
    300 ml ciemnego octu ryżowego

Żeberka anyżowo-czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor.
    Osączyłem na papierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę.
    Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy