Zeama – mołdawska zupa z kurczaka

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zeama to mołdawski odpowiednik polskiego rosołu. Bardzo aromatyczny bulion z dodatkiem cytryny i świeżych ziół zaskoczy swoim smakiem nie jednego, polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kury lub kurczaka

    1,5 litra wody

    2 marchewki

    1 pietruszka

    1 pomidor

    1 mała cebula

    4-5 świeżych prawdziwków (lub suszonych)

    2 liście laurowe

    2-3 ziela angielskie

    Sok z ½ cytryny

    1 garść natki pietruszki

    1 garść koperku

    Sól, pieprz

    Dodatkowo:

    Domowy makaron lub dobrej jakość gotowy makaron jajeczny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Zeama – mołdawska zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę płuczemy, marchewkę i pietruszkę obieramy. Pomidora zalewamy wrzątkiem , obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

    Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kurę, obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, pokrojonego pomidora, grzyby, liście laurowe , kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie – zagotowujemy i natychmiast zmniejszamy ogień na minimum – gotujemy 2-3 godziny.

    Do zupy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i koperek – gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zupę doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

    Kurę, marchewkę wyjmujemy z zupy i kroimy w paseczki lub kostkę. Z zupy wyjmujemy pietruszkę i cebulę – wyrzucamy.

    Pokrojoną kurę i marchewkę z powrotem wkładamy do garnka mieszamy.

    Na talerze nakładamy porcję makaronu i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natka pietruszki, koperkiem lub plasterkiem cytryny i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Drób Mięso Warzywa Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować