Zeama to mołdawski odpowiednik polskiego rosołu. Bardzo aromatyczny bulion z dodatkiem cytryny i świeżych ziół zaskoczy swoim smakiem nie jednego, polecam
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
½ kury lub kurczaka
1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
1 pomidor
1 mała cebula
4-5 świeżych prawdziwków (lub suszonych)
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
Sok z ½ cytryny
1 garść natki pietruszki
1 garść koperku
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Domowy makaron lub dobrej jakość gotowy makaron jajeczny
Zeama – mołdawska zupa z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę płuczemy, marchewkę i pietruszkę obieramy. Pomidora zalewamy wrzątkiem , obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kurę, obraną marchewkę, pietruszkę, cebulę, pokrojonego pomidora, grzyby, liście laurowe , kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie – zagotowujemy i natychmiast zmniejszamy ogień na minimum – gotujemy 2-3 godziny.
Do zupy dodajemy sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i koperek – gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zupę doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Kurę, marchewkę wyjmujemy z zupy i kroimy w paseczki lub kostkę. Z zupy wyjmujemy pietruszkę i cebulę – wyrzucamy.
Pokrojoną kurę i marchewkę z powrotem wkładamy do garnka mieszamy.
Na talerze nakładamy porcję makaronu i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natka pietruszki, koperkiem lub plasterkiem cytryny i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze