Zdziwione hotdogi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna alternatywa dla sklepowych zwyczajnych hot dogów. Nie tylko cieszą oko, ale i podniebienie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    25 dag mąki
    1/2 szklanki mleka
    25 g drożdży
    1 jajko
    2,5 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    PONADTO :

    6 parówek
    12 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hot dog Przekąski

Zdziwione hotdogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier.
  • 2. Dodać 5 łyżek mąki , wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 30 min do wyrośnięcia.
  • 3. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę mąki, połowę roztrzepanego widelcem jajka, olej i sól.
  • 4. Dokładnie wyrobić, cienko rozwałkować, pokroić na paski ok. 2 cm.
  • 5. Nawijać na wysmarowane masłem metalowe rurki, zaczynając od szerszej częśći, tak aby ciasto na siebie nachodziło . Końcówki zlepić na kształt ogona.
  • 6. Oblepione rurki posmarować resztą roztrzepanego jajka.
  • 7. Z ciasta ulepić 24 kuleczki, w każdą włożyć ziarenko pieprzu. Przyjkleić jako oczy.
  • 8. Z reszty ciasta zrobić 12 wałeczków, naciąć na końcówkach, przykleic jako odnóża.
  • 9. Piec w 180 stopniach ok 15 - 20 min.
  • 10. Parówki ugotować, przeciąć na pół. Do każdego hot doga włożyć połowę parówki.

Porady

Do upieczonego rożka można od razu dać keczup i musztardę a nastęnie włożyć parówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować