ZDROWY TORT SNICKERS Z BROWNIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny i zdrowy tort na spodzie brownie, przełożony kremowym budyniem jaglanym, kolejną wartwą brownie, solonym karmelem, orzeszkami- niczym snickers i polany aksamitną czekoladą. Idealny nawet na śniadanie!!! Dzięki fasolowym brownie świetnie pozwala zmiejszyć kaloryczność i cieszyć sie słodyczami zarówno na diecie, jak i bez niej, gdyż nikt nie wyczuje tej fasoli!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na warstwy brownie:
     2 puszki fasoli czerwonej- 480g
     2 duże banany lub 3-4 małe- ok.300g
     4 jajka
     60g kakao
     1 łyżeczka sody
     60g miodu
     10g oleju ryżowego
     aromat waniliowy

    Na budyń jaglany:
     500ml (2 szklanki) mleka
     100g kaszy jaglanej, zmielonej w młynku do kawy/mąki jaglanej
     2 łyżki erytrolu, ksylitolu…
     Trochę nasion z laski wanilii/aromat waniliowy
    Polewa czekoladowa: / lub tabliczka gorzkiej czekolady
     40g oleju kokosowego
     28g miodu
     22g kakao
    Dodatkowo:
     250g daktyli (namoczonych przez noc, lub zalanych wrzątkiem na ok. godzinę)+50g masła orzechowego
     ok. 70g orzeszków ziemnych niesolonych
     sól himalajska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Zdrowy tort snickers z brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwy brownie:
    Fasolę opłucz na sitku. Zblenduj wszystko na gładką masę parę minut żeby ciasto było puszyste i POŁOWĘ MASY wyłóż do foremki sylikonowej, bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40minut w 180 stopniach. To samo zrób z drugą połową.
    Budyń jaglany:
    Do rondelka z grubym dnem wlać 300g mleka ze słodzikiem i aromatem/wanilią, zagotować. Pozostałe mleko wymieszać ze zmieloną kaszą/mąką. Zmniejszyć ogień, wlać mieszankę i mieszać trzepaczką do zgęstnienia.
    Polewa czekoladowa: / lub tabliczka gorzkiej czekolady
    Rozpuścić olej, dodać miód do jeszcze ciepłego oleju i zamieszać do połączenia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Dodatki:
    Zmiksować daktyle z masłem orzechowym na gładki „karmel”

    Na jedną warstwę brownie wyłożyć równo budyń jaglany, przykryć drugą warstwą brownie i rozsmarować karmel daktylowy. Posypać orzeszkami ziemnymi, posolić solą himalajską według uznania i polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej podawać na drugi dzień).

Porady

Dokładnie zmiksuj fasole :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować