Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepis na zdrowy mazurek, lecz ja polecam to ciasto jeść przez cały rok. Jeśli chcemy, aby ciasto było bezglutenowe użyjmy maki owsiane bezglutenowej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej

    180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego

    1 łyżka nasion babki jajowatej

    100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu

    3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody

    owoc granatu (opcjonalnie)

    Wypełnienie:
    150 gram śliwek kalifornijskich
    2 kieliszki wódki lub soku jabłkowego
    200 gram daktyli
    migdały posiekane w słupki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /cukier nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę ( jeśli chcemy ,aby ciasto było wegańskie). Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.

    Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut.
    Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki lub soku.
    Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów.
    Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować