Przepis na zdrowy mazurek, lecz ja polecam to ciasto jeść przez cały rok. Jeśli chcemy, aby ciasto było bezglutenowe użyjmy maki owsiane bezglutenowej.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej
180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego
1 łyżka nasion babki jajowatej
100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu
3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody
owoc granatu (opcjonalnie)
Wypełnienie:
150 gram śliwek kalifornijskich
2 kieliszki wódki lub soku jabłkowego
200 gram daktyli
migdały posiekane w słupki
Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /cukier nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę ( jeśli chcemy ,aby ciasto było wegańskie). Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.
Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej wodzie ok 20 minut.
Odcedź i zblendowuj dodając do każdego po kieliszeku wódki lub soku.
Na dno wypieczonego mazurka rozsmarować warstwę śliwkową, potem daktylową. Wierzch dekorować uprażonymi słupkami migdałów.
Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu i migdałami.
Komentarze