Taki deser szybciutko się robi. Jest bardzo smaczny. Wiśnie i czekolada to dobry duet. A chłodzenie deseru przyspiesza dodanie mrożonych wiśni.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
3/4 szklanki płatków jaglanych/ 65 g
szklanka mleka/ 250 ml
1-1,5 łyżki cukru pudru
sok z połowy limonki
4 kostki czekolady deserowej
mrożone wiśnie + cukier puder do oprószenia
listek mięty do dekoracji
wiśnie koktajlowe w czerwonym syropie
Zdrowy deser jaglany z wiśniami, czekoladą i nutą limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, żeby straciły goryczkę.
W garnuszku zagotować mleko i dodać płatki. Chwile pogotować, mieszać.
Płatki gotują się błyskawicznie. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby płatki wchłonęły mleko.
Przełożyć do misy blendera i dodać cukier i sok z limonki. Dokładnie rozdrobnić. Część, 1/3 masy przełożyć do pucharka/ pucharków, a 1/3 masy do miseczki. Na białą masę położyć po kilka wiśni oprószonych cukrem pudrem.
Do pozostałej masy dodać połamaną czekoladę. Ponownie rozdrobnić.
Masę przełożyć do pucharka/ pucharków. Na ciemniej masie poukładać wiśnie.
Przykryć jasną masą z miseczki i udekorować wiśniami, miętą.
Schłodzić. Dzięki mrożonym wiśniom czas chłodzenia jest krótszy.
Smacznego.
Komentarze