Zdrowy deser jaglany z wiśniami, czekoladą i nutą limonki

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki deser szybciutko się robi. Jest bardzo smaczny. Wiśnie i czekolada to dobry duet. A chłodzenie deseru przyspiesza dodanie mrożonych wiśni.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków jaglanych/ 65 g
    szklanka mleka/ 250 ml
    1-1,5 łyżki cukru pudru
    sok z połowy limonki
    4 kostki czekolady deserowej
    mrożone wiśnie + cukier puder do oprószenia
    listek mięty do dekoracji
    wiśnie koktajlowe w czerwonym syropie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Sok

Zdrowy deser jaglany z wiśniami, czekoladą i nutą limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki jaglane przelać ciepłą wodą na sicie, żeby straciły goryczkę.
    W garnuszku zagotować mleko i dodać płatki. Chwile pogotować, mieszać.
    Płatki gotują się błyskawicznie. Wyłączyć gaz i pozwolić, żeby płatki wchłonęły mleko.
    Przełożyć do misy blendera i dodać cukier i sok z limonki. Dokładnie rozdrobnić. Część, 1/3 masy przełożyć do pucharka/ pucharków, a 1/3 masy do miseczki. Na białą masę położyć po kilka wiśni oprószonych cukrem pudrem.
    Do pozostałej masy dodać połamaną czekoladę. Ponownie rozdrobnić.
    Masę przełożyć do pucharka/ pucharków. Na ciemniej masie poukładać wiśnie.
    Przykryć jasną masą z miseczki i udekorować wiśniami, miętą.
    Schłodzić. Dzięki mrożonym wiśniom czas chłodzenia jest krótszy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować