Zdrowo nadziane sakiewki z kurczaka z domowym sosem czosnkowym i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka rozkrajamy i lekko rozklepujemy (u mnie wyszło 6 małych sakiewek). Jajko rozbełtujemy, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Dusimy szpinak, gotujemy brokuł z odrobiną soli, bo smaku doda sam sos czosnkowy.
W między czasie czosnek przeciskamy przez praske i mieszamy z solą, czosnkiem, pieprzem, cukrem, śmietaną i majonezem. Przyprawy wg uznania :)
Część sosu mieszamy z rozkruszoną mozzarellą , tak by był dość gęsty.
2.Odparowany szpinak mieszamy z rozdrobnionym widelcem brokułem i układamy na rozklepanym mięsku, smarujemy sosem czosnkowym z mozzarella i spinamy wykałaczką
3.Spięte sakiewki panierujemy w jajku i bułce tartej a potem smażymy na oliwie. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki :)
4.U nas zaserwowane z ziemniaczkami tłuczonymi, fasolką szparagową z bułką tartą a do maczania została reszta sosiku czosnkowego. Może nie wygląda pięknie ale za to jak smakuje :)
Porady
Najlepiej wykorzystać duże piersi z kurczaka, bądź rozciąć je na większe kawałki wtedy można zapakować do sakiewek więcej pysznego nadzienia
Komentarze