Zdrowe szyszki orkiszowe

4.48 (159 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zbierałam się do przygotowania tych szyszek naprawdę długo. Przeglądałam różne dostępne przepisy i w każdym mi coś nie pasowało- a to za dużo tłuszczu, a to za dużo cukru, nareszcie znalazłam idealny przepis, który posłużył mi za inspirację i w którym część oleju kokosowego została zastąpiona przez mleczko kokosowe, lekko go zmodyfikowałam przez dodanie mniejszej ilości oleju oraz zastąpienie czekolady przez kakao i wyszła lekka, zdrowa i smaczna przekąska. Z podanych składników wyszło 16 szyszek.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80g orkiszu ekspandowanego
    50ml mleka kokosowego
    1,5 łyżki oleju kokosowego
    4 łyżki brązowego cukru
    1,5 łyżki kakao odtłuszczonego
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Przekąski

Zdrowe szyszki orkiszowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na małym ogniu podgrzać mleko kokosowe z olejem kokosowym, cukrem oraz kakao, gotować aż do rozpuszczenia się cukru i powstania jednolitej masy. Orkisz ekspandowany przesypać do dużego garnka, następnie zalać podgotowaną masą i dokładnie wymieszać. Masa jest dość kleista i nie da się formować kulek dłonią, dlatego zalecam użycie papilotek i nakładanie do nich masy za pomocą łążki. Tak przygotowane ciasteczka odstawić na parę godzin do zastygnięcia i osuszenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować