Zdrowe placki dyniowo-piernikowe

0 (0 ocen)

Pyszne, zdrowe i lekkie placki z nutą piernikową. Idealne na jesienne śniadanie, a także na podwieczorek

Składniki:

  • -200g świeżej dyni hokkaido
    -1 średnie jajko
    -40g mąki owsianej
    -10g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka miodu
    -1-2 łyżeczki ksylitolu
    -3 łyżki jogurtu naturalnego
    -pół łyżeczka proszku do pieczenia bio
    -szczypta soli
    -pół łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
    -olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

Zdrowe placki dyniowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -dynię drobno kroimy,pieczemy w piekarniku do miękkości przez około 20-30minut i studzimy
    -dynię łączymy z żółtkiem,słodzikiem oraz jogurtem i blendujemy na gładką masę
    -białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą dyniową
    -dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i delikatnie mieszamy
    -patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu, zmniejszamy ogień i smążymy placuszki z oby dwóch ston

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy