Zdrowe orkiszowe bułki z nasionami chia, czarnuszki, dyni i sezamu

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Moje pierwsze autorskie bułki :) kupiłam czarnuszkę i nie wiedziałam jak ją wykorzystać w bułkach ,wszędzie tylko chleby a ja uparłam się na bułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek pulchny ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • na 10 dużych bułek

    - 200 g mąki orkiszowej
    - 210 g mąki pszennej razowej typ 1850
    - 300 g mąki pszennej typ 750
    - 50 g świeżych drożdży
    - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy )
    - 300 ml letniego mleka 1,5%
    - 250 ml letniej wody
    - 50 g śmietany 18%
    - 40 g serka Almette lub inny twarożkowy
    - 15 g soli
    - 10 g cukru trzcinowego (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku)
    - 6 łyżek siemienia lnianego
    - 2 łyżki czarnuszki
    - 2 łyżki ziaren dyni
    - 2 łyżki nasion chia
    - 2 łyżki sezamu
    dodatkowo do posmarowania
    - jajko + łyżka mleka
    ziarna wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Zdrowe orkiszowe bułki z nasionami chia, czarnuszki, dyni i sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać na rozczyn i wlać do mąki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    Dodać wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem lub trochę dłużej ręcznie .miskę natłuścić odrobiną oliwy i włożyć ciasto ,posypać odrobiną mąki,przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto,
    i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut ,
    piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami ,
    wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut .
    Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Porady

Jak większość bułek potrzebujemy dużo czasu na ich wykonanie dlatego warto zacząć z samego rana lub upiec wieczorem , pamiętajmy że płyny do ciast drożdżowych zawsze muszą być letnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować