Zdrowe karobowe ciasto z fasoli - bez glutenu

4.5 (141 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasta z fasoli są bardzo popularne już od dłuższego czasu. Nie zawierają mąki i wyglądają wspaniale! Dziś przedstawiam ciasto z fasoli z dodatkiem karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego, który można stosować jako zamiennik kakao.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 g ugotowanej fasoli
    4 jajka
    4 łyżki karobu*
    2 banany
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki mielonego lnu
    2 łyżki syropu klonowego, miodu, cukru trzcinowego
    kilka kropel soku z cytryny

    Polewa:
    7-8 łyżek oleju kokosowego
    6 łyżek wody
    4 łyżki karobu
    2 łyżka stevi, cukru trzcinowego lub innego słodzidła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Zdrowe karobowe ciasto z fasoli - bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu. Odmierzamy 500 g i najlepiej za pomocą blendera miksujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Garnuszek ściągamy z ognia i jeszcze gorącą polewą dekorujemy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, dodajcie dodatkowo 2 łyżki np. cukru. Jeśli nie macie w domu karobu, możecie zastąpić go gorzkim kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować