Zdrowe hamburgery

0 (0 ocen)

Świetnie smakują i wiemy, że burger jest z mięsa, a nie z MOM'u! :)

Składniki:

  • Składniki na 4 hamburgery:
    250 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej kupić kawałek mięska i samemu zmielić w maszynce, kupowane mielonego gotowego w paczce to spore ryzyko natknięcia się na masę chrząstek i tłuszczu, a tego nie chcemy),
    słodka papryka mielona,
    ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    1 żółtko,
    4 bułki z sezamem,
    2 pomidory,
    8 liści sałaty,
    4 plasterki sera hochland typu cheddar,
    2 cebule (jedna czosnkowa, jedna czerwona),
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Hamburgery Kanapki

Zdrowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać pokrojoną drobno, zeszkloną wcześniej cebule czosnkową, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz. Wymieszać. Dodać żółtko, ponownie wymieszać. Nie solimy mięsa na tym etapie, bo „smak się zamknie” i go nie będzie :P Formujemy kotleciki wielkości bułeczek (a nawet ciut większe, bo mięso się nieco skurczy) i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Solimy po 3 minutach, gdy obracamy na drugą stronę. Gdy są gotowe, zdejmujemy z patelni i na każdym kładziemy plasterek sera (coby się nieco stopił).
  • 2. Teraz zajmujemy się „konstrukcją” hamburgera. Bułeczki chwilę podpiekamy w piekarniku. Na podpieczonym spodzie bułeczki układamy kolejno: Sałata (robię tak, żeby bułka nie przesiąkła), plasterki czerwonej cebuli, burger z serkiem, pomidor, znów liść sałaty. Ketchup wyciskamy na burgera z serkiem. Można dodać musztardę sarepską, lub sos czosnkowy. Smacznego! :)

Porady

Sos czosnkowy: Majonez wymieszany z rozgniecionym czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu, żadne kupowane świństwo, pamiętajcie, że to sama chemia z granulowanym czosnkiem, albo proszkiem czosnkowym! ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować