Zdrowe domowe hamburgery

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 50 min

Dobra alternatywa dla osób lubiących hamburgery, ale dbających o zdrowie. Przepis czasochłonny, ale wiemy co jemy:)

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Bułki (ok. 10):
    - 680g mąki pszennej
    - 14 g świeżych drożdży (lub 7g suchych(
    - 200ml mleka
    - 200ml wody
    - 2 łyżeczki cukru
    - 2 łyżki oleju
    - 1,5 łyżeczki soli
    - jajko do posmarowania
    - sezam

    Kotlety:
    - ok. 300g mięsa mielonego drobiowego
    - 1 jajko
    - bułka namoczona w mleku
    - cebula
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, papryka słodka

    Dodatkowo:
    np.
    - ser
    - sałąta
    - pomidor
    - ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Zdrowe domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki do bułek wrzucić do miski i wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem na 1h
  • 2. Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrobić i podzielić na porcje. Uformować i położyć na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić pod przykryciem na ok. 30min.
  • 3. Wyrośnięte bułeczki lekko spłaszczyć, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem
  • 4. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.
  • 5. Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kosteczkę cebulką, jajkiem, bułką i przyprawami. Uformować kotlety i grillować na elektrycznym grillu lub patelni grillowej. Można również na patelni teflonowej.
  • 6. Z gotowych bułek, kotletów i dodatków skomponować swoje ulubione, pyszne i zdrowe hamburgery.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować