Zdrowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasteczka pełne wartościowych składników i błonnika. Polecam dla dzieci jako zdrowa przekąska.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 jajko,
    szczypta soli,
    120g cukru,
    100g masła,
    100g mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    65g płatków owsianych,
    50g łuskanego słoneczniku,
    50g rodzynek,
    30g płatków migdałowych,
    45g wiórków kokosowych.

Zdrowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki pokroić drobno. Słonecznik z płatkami owsianymi lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Płatki migdałowe posiekać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i szczyptę soli, dalej ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodawać po trochu resztę składników (rodzynki, słonecznik, płatki owsiane i migdałowe, kokos) i dobrze wymieszać. Formować rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. pięciocentymetrowych odstępach, gdyż ciastka się "rozleją". Piec na złoto w 170*C.

Komentarze

Podobne przepisy