Zdrowe całkowicie domowe burgery

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie przepadam za pompowanymi sklepowymi bułami do hamburgerów, w których więcej E... niż mąki. Jako mama postanowiłam sama zrobić hamburgery od podstaw, tak by były zdrowe nawet dla 3-latka.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 700 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - woda letnia: 200 mililitrów
    - drożdże swieże: 15 gramów
    - masło roztopione: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - jajko roztrzepane z łyżką mleka: 1 sztuka
    - sezam: 20 gramów

    - mięso z kurczaka: 700 gramów
    - cebula (średnia): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czerstwa bułka: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

    - pomidor: 3 sztuki
    - sałata: 1 sztuka
    - ogórek gruntowy: 2 sztuki
    - cebula młoda: 2 sztuki
    - keczup,musztarda,majonez (po łyżce na każdego burgera): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zdrowe całkowicie domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUŁECZKI

    Wszystkie składniki łączę w misce, drożdże dodaję bezpośrednio do mąki. Wyrabiam na stolnicy do uzyskania gładkiego, sprężystego, ale nie twardego ciasta. Zostawiam do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte wyrabiam jeszcze chwilę i dzielę na 12 równych części, moje ważyły ok. 100g każda. Formuję z nich bułeczki. Naciągałam górną część ciasta pod spód, tak aby wierzch bułeczki był naprężony. Układam bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do wyrośnięcia pod ściereczką na kolejne 30-40 minut. Po tym czasie spłaszczam dosyć mocno wyrośnięte kulki, smaruję roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę na złoto 15 min. w 200 stopniach.
  • Burgery 2. KOTLECIKI

    Ugotowane mięso kurczaka zmieliłam w maszynce razem z cebulą i czerstwą bułką wcześniej namoczoną w wodzie, doprawiłam do smaku, dodałam sporo natki pietruszki, jajko i obsmażyłam na patelni - najlepiej bez tłuszczu.
  • 3. BURGERY

    Bułeczkę przekroiłam na pół, do środka dałam warstwami warzywa i kotleta, pomiędzy nie jako lepiszcze dowolne dipy - keczup, musztarda, majonez. Można dać ser... można dać co się lubi. Pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować