Zdrowa zupa pomidorowa "na szybko"

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moją pasją jest przygotowywanie zdrowych posiłków. Proponowana zupa pomidorowa jest niezwykła ze względu na różnorodność składników oraz łatwość jej wykonania. Polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
    * 100 g soczewicy czerwonej
    * 100 g ryżu pełnoziarnistego basmati (lub brązowego)
    * 600 ml soku pomidorowego
    * 20 g ziaren słonecznika
    * chilli do smaku
    * szczypta soli
    * natka pietruszki do dekoracji

Zdrowa zupa pomidorowa "na szybko" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż i soczewicę (bez potrzeby namaczania) gotujemy oddzielnie według przepisu na opakowaniu (ok. 10-15 minut). Odcedzamy
  • 2. Podgrzewamy sok pomidorowy, dodając szczyptę chilli i soli.
  • 3. Do miseczek wykładamy porcję ryżu i soczewicy, zalewamy gorącym sokiem pomidorowym, posypujemy ziarnami słonecznika i dekorujemy natką.

Porady

Aby zupa nabrała ciekawego smaku, ziarna słonecznika można uprażyć na suchej patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy