Zdrowa przekąska na piknik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Naleśniki z mąką żytnią razową nadziane awokado z czerwoną papryką, podane z żółtym serem i suszonymi pomidorami z oleju.

  • 10 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    mąka żytnia razowa typ 2000 0.5 szklanki
    mąka pszenna 1 szklanka
    jajeczka przepiórcze 2 sztuki
    mleko 1 szklanka
    woda niegazowana 1.25 szklanki
    sól i pieprz (do smaku)

    nadzienie:
    awokado dojrzałe 3 sztuki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    Papryka czerwona świeża 5 plastrów

    dodatki:
    ser żółty 5 plastrów
    suszone pomidory w oleju 10 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zdrowa przekąska na piknik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe razem miksujemy/dokładnie roztrzepujemy. Smażymy naleśniki bez tłuszczu na patelni teflonowej lub na zwykłej natłuszczonej. Awokado obieramy, usuwamy pestki i miksujemy razem z sokiem cytrynowym na mus. Możemy też rozgnieśc awokado widelcem. Gotowe naleśniki smarujemy musem awokado i posypujemy malutkimi kawałeczkami czerwonej papryki (wcześniej umytej, osuszonej). Zwijamy naleśniki w ruloniki. Kroimy każdy naleśnik na 5 części - jak ślimaczki.
  • 2. Pomidory osączamy z oleju, kroimy na dwie lub trzy części. Każdy plaster żółtego sera dzielimy na 5 części. Slimaczki naleśnikowe nabijamy na patyczki i dodajemy po kawałku żółtego sera oraz suszonego pomidora. Przekładamy do pojemnika. Wkładamy do lodówki, a następnie przed pójściem na piknik przekładamy pojemnik do koszyczka....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować