Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu i dziecinnie prosta przekąska. Świetny zamiennik chipsów, słonych orzeszków czy popcornu.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy z puszki
    1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
    1 łyżeczka papryki
    chili i sól do smaku
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    4-5 łyżek tartego parmezanu opcjonalnie

Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni.
    Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
    Zostawiamy ją do odcieknięcia.
    W tym czasie w misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą.
    Następnie przesypujemy ciecierzycę na lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy
    i dosuszamy ją.
    Mieszamy ciecierzycę z przygotowaną marynatą i wysypujemy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut.
    W połowie pieczenia całość możemy posypać parmezanem.
    Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika, aby lekko przemieszać nasze groszki.
    Po upływie pół godziny przekąska powinna być gotowa. Przesypujemy ją do miseczki i możemy chrupać. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, przyjemnie chrupiąca.

Porady

Pieczona ciecierzyca jest fajnym dodatkiem do zup w formie kremów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy