Zdrowa, pieczona ciecierzyca, czyli coś do chrupania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni.
Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciecierzycę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
Zostawiamy ją do odcieknięcia.
W tym czasie w misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą.
Następnie przesypujemy ciecierzycę na lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy
i dosuszamy ją.
Mieszamy ciecierzycę z przygotowaną marynatą i wysypujemy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut.
W połowie pieczenia całość możemy posypać parmezanem.
Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika, aby lekko przemieszać nasze groszki.
Po upływie pół godziny przekąska powinna być gotowa. Przesypujemy ją do miseczki i możemy chrupać. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, przyjemnie chrupiąca.
Porady
Pieczona ciecierzyca jest fajnym dodatkiem do zup w formie kremów.
Komentarze