Zdrowa pasta z jajek i awokado

0 (0 ocen)

  • 12 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pasta ta jest świetną propozycją na wartościowy dodatek do świeżego pieczywa. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Awokado jest wielką skarbnicą wielu witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów. Pastę wzbogaciłam odrobiną oleju lnianego, który również odznacza się obfitością dobroczynnych substancji w nim zawartych.

  • 12 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    1 awokado (dojrzałe)
    1/2 ząbka czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka dobrej jakości oliwy/oleju (u mnie tym razem olej lniany)
    sól, pieprz/czarnuszka
    Opcjonalnie:
    świeże zioła

Zdrowa pasta z jajek i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka należy ugotować na twardo.
    Awokado przekroić na pół, usunąć z niego pestkę oraz obrać ze skórki.
    Miąższ przełożyć do miski, dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
    Całość zblendować na jednolitą masę i doprawić do smaku.
    Gotową pastę polać olejem.
    (Olej można również wmieszać do pasty.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy