Zdrowa koperkowo - selerowa surówka z kapusty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię modyfikować przepisy i właśnie tak powstała, ta oto surówka. Jest doskonałym dodatkiem do dań głównych.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty (2 - 2,5 kg)
    1 seler
    4 - 5 marchewek
    4 cebule
    3 - 4 ząbki czosnku
    pęczek koperku
    Zalewa:
    6 szkl. wody
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szkl. octu
    4 łyżki soli

Zdrowa koperkowo - selerowa surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy. Seler i marchewki obieramy, następnie ścieramy na tarce. Cebulę również obieramy i kroimy w piórka, a czosnek i koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy.
    Zalewa:
    Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy przynajmniej na dobę.
    Przed podaniem surówkę posypujemy koperkiem. Tak przygotowana surówka może być przechowywana w zamkniętych słoikach ok 2 tyg.

Porady

Surówkę przed podaniem odsączamy na sicie z nadmiaru zalewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy