Zazulki

5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka banalne w przygotowaniu, ale o oszałamiającym smaku

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2,5 dag drożdży
    -1/4 szkl. śmietany
    -500 g mąki
    -150 g margaryny
    -150 g smalcu
    -cukier wanilinowy
    -3 jajka
    -słoik dżemu porzeczkowego (im kwaśniejszy tym lepszy)
    -250 g cukru pudru
    -orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojone
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zazulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, smalec, drożdże ze śmietaną, żółtka, cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować do ok 0,5cm (im cieńsze, tym lepiej). Z ciasta wycinać szklanką kółka. Posmarować cienko dżemem. Białka ubić z cukrem pudrem aż będą sztywne. Pokryć dżem ubitą pianą, posypać orzechami. Piec w 180st. na złoty kolor (ok. 30 minut)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować