Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z pewnością zaskoczysz oryginalnym smakiem tej przystawki na przyjęciu.

  • 40 min

Składniki:


  • bakłażan 1
    orzechy włoskie 10 gram
    ząbek czosnku
    pietruszka
    papryczka chili 1/4
    oliwa z oliwek
    ocet winny 2 łyżki
    Szafran - nitki szczypta

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Orzechy, papryczkę, natkę pietruszki i czosnek miksujemy blenderem. Dodajemy szczyptę szafranu, ocet winny i doprawiamy solą. Plastry bakłażan smażymy z obu stron na oliwie aż się zrumienią. Studzimy. Smarujemy pastą plastry bakłażana i zawijamy w rulon. Podajemy posypane ziarnkami granatu

Porady

Żeby bakłażan nie był gorzki, solimy go i odstawiamy na 15-20 minut. Ocet winny można zastąpić sokiem z granata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy