Zawijaski Uli

0 (0 ocen)

  • 30 min

W kuchni często towarzyszy mi moja 3-letnia córeczka. Tak było i tego dnia. Przygotowywałam potrawkę z kurczaka. Córeczka, miłośniczka naleśników, zapytała czy nie możemy "potjawką" posmarować naleśników. I to mnie zainspirowało do zrobienia zawijasków - na każdej imprezie znikają w mgnieniu oka!

  • 30 min

Składniki:

  • 7-8 dużych pieczarek, 1 duża cebula, 250 g piersi z kurczaka, 2 łyżki majonezu, natka pietruszki, 4 duże tortille, olej, sól, pieprz, przyprawa gyros i curry

Zawijaski uli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebule siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy. Po usmażeniu przerzucamy do miski.
  • 2. Mięso drobno kroimy, posypujemy przyprawą gyros i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy kilka minut, następnie odsączamy na papierze kuchennym.
  • 3. Mięso dodajemy do pieczarek, posypujemy curry, solą i pieprzem i blendujemy. Następnie dodajemy majonez i natkę pietruszki, mieszamy.
  • 4. Rozkładamy tortille i smarujemy gotowym nadzieniem. Następnie zwijamy je w ruloniki i tniemy na ok. 1,5-2 cm kawałki. W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę. Zawijaski ustawiamy na talerzu i przekąska gotowa!

Porady

Gotowe zawijaski dobrze jest na chwile włożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy