Proponuję świetną przekąskę piknikową, przystawkę z łososiem w roli głównej. Ser feta z orzechami, a wszystko zawinięte w ciasto francuskie, tworząc roladę.
1 godz. 10 min
Składniki:
250 g łososia wędzonego
ciasto francuskie
ser feta 270 g
100 g orzechów włoskich
papierowe foremki do babeczek
Zawijaski-ślimaczki łososiowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser feta z łuskanymi orzechami wymieszać na masę.
Ciasto rozwinąć, wyłożyć łososia równomiernie, a ser feta na dole i górze ciasta na wysokość ok. 4 cm.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier i włożyć na 30 minut do lodówki.
2.Wyciągnąć z lodówki i pokroić na 4 cm kawałki. Układać na papierowych foremkach i piec ok. 30 minut w temp. 200 stopniach.
Podawać z sosem chrzanowo-jogurtowym i ogórkiem.
Pyszna na ciepło i zimno.
Komentarze