REKLAMA

Zawijany udziec z indyka

wyświetlono: 2393 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Lubię gotować, gdy mam czas i odpowiednie składniki. W kuchni często daję się ponieść fantazji, a moje pomysły kulinarne przypadły do gustu zarówno synowi, córce i zięciowi, jak i koleżankom w pracy.

opublikowany: 19.03.2012 oryginalny autor: Grażyna Iwaneczko, Kędzierzyn-Koźle
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 1,5 kg udźca z indyka ze skórą
    3 ząbki czosnku
    30 dag pieczarek
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    sól
    pieprz
    łyżka ziół prowansalskich
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, ostrożnie oddzielamy skórę (posłuży do zawinięcia
    rolady) i wydrążamy kość. Z mięsa formujemy płaski prostokąt, odcinamy skrawki. Część skrawków mielimy (wykorzystamy kulkę wielkości małej
    pomarańczy).
  • 2. Udziec niezbyt mocno oklepujemy tłuczkiem z obu stron, nacieramy czosnkiem posiekanym z solą, pieprzem i paprykami. Zwijamy i na noc wkładamy do lodówki.
  • 3. Oczyszczone pieczarki kroimy w paski, smażymy i mieszamy ze zmielonym mięsem.
  • Zawijany udziec z indyka 4. Udziec układamy na desce, nakładamy farsz (zostawiamy wolne 2-cm brzegi) i posypujemy ziołami. Ciasno zwijamy. Naciągamy skórkę i obwiązujemy sznurkiem.
  • 5. Pieczemy w rękawie foliowym 60 minut. Gdy ostygnie, ostrożnie zdejmujemy sznurek. Posypujemy słodką papryką. Podajemy na zimno albo na ciepło, do ziemniaków lub klusek.

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Porady

● By ułatwić sobie pracę, możemy kupić udziec indyka bez kości. ● Mięso możemy również upiec w naczyniu żaroodpornym, a sos, który powstanie podczas pieczenia, doprawić i podać do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: evita0007 evita0007

Parzony udziec z indyka

Pyszne mięsko do pieczywa :)

kategoria: udziec udziec z indyka Przystawki kanapki opublikowany: 07.01.2015 | wyświetlono: 3196 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Amyma

Pieczony udziec z indyka

Często najprostsze potrawy, nie wymagające wielu składników są najlepsze. Pieczeń z indyka jest soczysta i miękka.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.08.2013 | wyświetlono: 102590 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: KlaudiaBodzio KlaudiaBodzio

Udziec z indyka

Mięso naprawdę rozpływa się w ustach..

kategoria: Dania główne opublikowany: 25.01.2014 | wyświetlono: 3344 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: asieńka93

udziec z indyka

Pyszny soczysty udziec z indyka na sposób dietetyczny.

kategoria: Dania główne opublikowany: 23.07.2014 | wyświetlono: 2343 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE