Zawijany makowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepyszna makowa strucla na weekend idealna :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa drożdżowa:

    1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
    60 ml letniego mleka
    50 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
    2 żółtka (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
    15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
    3 łyżki cukru
    0,5 łyżki oleju
    szczypta soli
    0,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
    opakowanie cukru waniliowego

    Masa makowa:

    170 g maku
    80 g cukru
    30 g rodzynków
    15 g orzechów włoskich, posiekanych
    łyżeczka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
    olejek migdałowy do smaku
    cynamon do smaku
    łyżeczka miękkiej margaryny
    kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Zawijany makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Mak zaparzyć w 175 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
  • 3. Następnie ciasto drożdżowe rozwałkować prostokątny placek, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowca podłożyć pod spód. Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
    Ciasto polać lukrem i posypać orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować