1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
60 ml letniego mleka
50 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
2 żółtka (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
3 łyżki cukru
0,5 łyżki oleju
szczypta soli
0,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
170 g maku
80 g cukru
30 g rodzynków
15 g orzechów włoskich, posiekanych
łyżeczka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)
olejek migdałowy do smaku
cynamon do smaku
łyżeczka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Zawijany makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Mak zaparzyć w 175 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
3.Następnie ciasto drożdżowe rozwałkować prostokątny placek, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowca podłożyć pod spód. Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać orzeszkami.
Komentarze