Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim z papryką i kalafiorowym puree

  • wyświetlono: 1239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kreatywny pomysł na przystawkę z mielonego mięsa drobiowego, kolorowych papryk i kalafiora. Kurczak połączony z papryką i ciastem francuskim smakuje wybornie, a pikanterii całości dodaje kalafior doprawiony na ostro kurkumą i pieprzem. Doskonała propozycja na świąteczny stół.

szarak86

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu b:
1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
20 dkg kalafiora

Składnik podstawowy dodatkowy:
1 opakowanie ciasta francuskiego

Składniki robocze:
woda
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki masła
sól
pieprz czarny mielony
vegeta
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka kaszy manny
1 jajko

Dekoracja:
zielona pietruszka
kawałki papryki zielonej, czerwonej i żółtej


Sposób przygotowania przepisu:

Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim z papryką i kalafiorowym puree

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Podusić lub zmiksować na puree. Dodać masło, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i odrobiną vegety.
  • 2. Papryki pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną pierś z kurczaka i 1 łyżkę kaszy manny. Wymieszać, doprawić vegetą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
  • 3. Żółtko jaja oddzielić od białka. Białko rozbić lekko widelcem.
    Masę mięsną podzielić na pół. Pierwszą połowę masy rozłożyć wzdłuż krótszego boku ciasta, formując z niej prostokąt (przy krótszym boku zostawić około 3 cm ciasta bez farszu, aby później zlepić brzegi), na środku masy ułożyć kalafior uformowany w podłużny wałeczek i przykryć drugą połową mięsa.
  • 4. Ciasto posmarować delikatnie od środka rozbitym białkiem i przykryć farsz. Odciąć nadmiar ciasta (jeżeli coś zostanie) i zlepić brzegi zawijańca.
    Z nadmiaru ciasta wyciąć paseczki i ozdobić wierzch (można pominąć). Górę zawijańca posmarować resztą jajka. Piec w w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Porady

Jeżeli nie lubimy smaku kurkumy, możemy zamienić ją na curry. Możemy też całkowicie pominąć obie przyprawy - wtedy ,,oczko'' w naszym zawijańcu będzie białe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyKurczaksezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamięso mieloneciasto francuskiepaprykakurkumakalafiorroladaWielkanocświętapierś z kurczakawypiekipieczonez piekarnikakonkurs_kreatywny7zawijaniec w cieście francuskimkolorowa rolada

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kjqto5

Dodane przez: wiesiołek

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pyszne nadziane mięsko w chrupiącej...

image-0s85y2q

Dodane przez: kasik1p3

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem...

Fajna przekąska na każdą imprezę....

parówki w cieście

Dodane przez: elka72

Parówki w cieście francuskim

Karnawał trwa,więc trwa czas zabaw...

Pierś z brokułami w cieście francuskim

Dodane przez: Nana123

Pierś z brokułami w cieście francuskim

Szybko się ją przygotowuje ale...

Francuskie koszyczki z papryką i kapustą kiszoną

Dodane przez: KatarzynaJ

Francuskie koszyczki z papryką i kapustą...

Do przygotowania w kilka chwil....

zapiekane parówki w cieście francuskim.

Dodane przez: Joanna79

Zapiekane parówki w cieście francuskim

Podawać np. z sałatką z pomidorów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE