Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim z papryką i kalafiorowym puree

4.5 (187 ocen)

Kreatywny pomysł na przystawkę z mielonego mięsa drobiowego, kolorowych papryk i kalafiora. Kurczak połączony z papryką i ciastem francuskim smakuje wybornie, a pikanterii całości dodaje kalafior doprawiony na ostro kurkumą i pieprzem. Doskonała propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki żółtej
    20 dkg kalafiora

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 opakowanie ciasta francuskiego

    Składniki robocze:
    woda
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki masła
    sól
    pieprz czarny mielony
    vegeta
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżka kaszy manny
    1 jajko

    Dekoracja:
    zielona pietruszka
    kawałki papryki zielonej, czerwonej i żółtej


Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Przystawki

Zawijaniec drobiowy w cieście francuskim z papryką i kalafiorowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Podusić lub zmiksować na puree. Dodać masło, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i odrobiną vegety.
  • 2. Papryki pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, Przełożyć do miski, dodać zmieloną pierś z kurczaka i 1 łyżkę kaszy manny. Wymieszać, doprawić vegetą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
  • 3. Żółtko jaja oddzielić od białka. Białko rozbić lekko widelcem.
    Masę mięsną podzielić na pół. Pierwszą połowę masy rozłożyć wzdłuż krótszego boku ciasta, formując z niej prostokąt (przy krótszym boku zostawić około 3 cm ciasta bez farszu, aby później zlepić brzegi), na środku masy ułożyć kalafior uformowany w podłużny wałeczek i przykryć drugą połową mięsa.
  • 4. Ciasto posmarować delikatnie od środka rozbitym białkiem i przykryć farsz. Odciąć nadmiar ciasta (jeżeli coś zostanie) i zlepić brzegi zawijańca.
    Z nadmiaru ciasta wyciąć paseczki i ozdobić wierzch (można pominąć). Górę zawijańca posmarować resztą jajka. Piec w w temperaturze 190 stopni około 40 minut.

Porady

Jeżeli nie lubimy smaku kurkumy, możemy zamienić ją na curry. Możemy też całkowicie pominąć obie przyprawy - wtedy ,,oczko'' w naszym zawijańcu będzie białe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować