Zawijane udka z białą kiełbasą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmieszać wszystkie składniki marynaty.
2.Ściągnąć skórę z udek i wyciąć kości. Mięso lekko rozbić.
Do mięsa dać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła całą powierzchnię udek.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
3.Pora i cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, ogórka wzdłuż na 4 części.
4.Na patelnię dać olej i masło i dobrze rozgrzać. Wrzucić pora, cukinię i paprykę.Dodać przyprawe uniwersalna, pieprz i sól Dusić warzywa, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Z kiełbasy ściągnąć skórkę. Każdy kawałek przekroić wzdłuż na połowę.
5.Mięso z udek posmarować musztardą, ułożyć uduszone warzywa, pasek ogórka, porcję kiełbasy i ściśle zwinąć. Spiąć wykałaczkami lub zasznurować białą bawełnianą nitką.
6.Udka posypane rodzynkami, upiec w foliowym rękawie do pieczenia.
Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 160 stopni.
Powstały podczas pieczenia sos, można zagęścić mąką.
7.Przed podaniem usunąć z mięsa wykałaczki, lub nitki.
Podajemy do obiadu z ziemniakami, lub ryżem polane sosem, oraz surówką.
Porady
Udka można też podać z pieczywem, jako gorąca kolacja.
Komentarze