Co? Tłusty czwartek już za Nami? I co z tego . Na dobrego pączka zawsze znajdzie się pora . Z tymi pączkami jest troszkę zachodu – bo trzeba się napracować, ale warto .
Zawijane pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło rozpuść w rondelku
2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
3.Żółtka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7.Z ciasta odrywaj kawałeczki i wałkuj z nich wałeczki. Wałeczki złącz jednym końcem. I zawijaj je wokół siebie. następnie złącz oba końce do siebie.
8. Pączusie kładź na rozgrzanym smalcu. Smaż na złoto z obydwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze