Zawijane pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Co? Tłusty czwartek już za Nami? I co z tego . Na dobrego pączka zawsze znajdzie się pora . Z tymi pączkami jest troszkę zachodu – bo trzeba się napracować, ale warto .

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    50 g świeżych drożdży

    70 g ksylitolu

    250 ml mleka

    3 żółtka

    1 jajko

    szczypta soli

    50 g masła

    skórka i sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Zawijane pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masło rozpuść w rondelku
    2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
    3.Żółtka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
    4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
    5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
    6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    7.Z ciasta odrywaj kawałeczki i wałkuj z nich wałeczki. Wałeczki złącz jednym końcem. I zawijaj je wokół siebie. następnie złącz oba końce do siebie.

    8. Pączusie kładź na rozgrzanym smalcu. Smaż na złoto z obydwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    9. Zimne pączki posyp obficie cukrem pudrem – u mnie zmiksowany ksylitol
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować