Zawijane kiełbaski w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka i smaczna przekąska. Często gości u nas w domu, kiedy dopadnie kogoś "nagły głód"

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie
    - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt.
    - garść startego sera żółtego
    - sos czosnkowy
    - keczup
    - przyprawa do pizzy

Zawijane kiełbaski w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy wzdłuż siebie na każdym z dłuższych boków ciasta, posypuję je potartym serem.
    Ciasto wraz z kiełbaskami zawijam do środka z dwóch boków, powstaje wałeczek z dwoma kiełbaskami obok siebie.
    Następnie całość wkładam na chwilkę do zamrażalnika ( aby potem lepiej się kroiło) .
    W tym czasie nagrzewam piekarnik do 160 stopni. Wyjmuję roladkę i kroję na ok. 1,5 cm. paseczki.
    Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem,lub mlekiem, polewam delikatnie keczupem i posypuję przyprawą do pizzy.
    Piekę 18-20 minut. 160-170 stopni z termoobiegiem.

Porady

Zamiast kiełbasek, można użyć ulubionych parówek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy