Zawijane drożdżówki z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio uwielbiam piec różne drożdżowce, po za sernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    6 łyżek oleju
    pół szklanki cukru trzcinowego
    1 cukier waniliowy

    Na nadzienie:
    1 szklanka wydrylowanych wiśni
    1 szklanka jagód kamczackich
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe
    cukier trzcinowy do smaku

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy
    1 jajko
    cukier trzcinowy do posypania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Zawijane drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.
  • 3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  • 5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.
  • 6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce. Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować