Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

  • wyświetlono: 22537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na zewnątrz kruszonką, w środku kruszonka! Wszędzie mają kruszonkę ;). Słodkie, puchate maźnięte na koniec białym lukrem. Zawijane jak mało które, żadna piekarnia by się ich nie powstydziła!

akrobatka22

Składniki

Składniki: (na ok. 16 sztuk)

Ciasto:
550 g mąki pszennej typ 500
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 żółtka
120 g cukru
szczypta soli
100 g masła, lekko stopionego i przestudzonego

Kruszonka:
125 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
90 g cukru

Lukier:
8 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".

    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, sól oraz wlać resztę mleka. Ciasto wyrabiać rękami lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło.

    Gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać odrobinę mąki, nie więcej. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, nasze drożdżówki stracą na puszystości. Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie!
  • 2. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Masło, mąkę i cukier przełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.

    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować lekko stopionym i przestudzonym masełkiem (pozostawiając odrobinę na wierzch drożdżówek) i równomiernie posypać kruszonką (1/4 odstawić na bok). Zwinąć w roladę i pokroić na plasterki o grubości 2-3 cm. Drożdżówki przenieść na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę wysmarować resztą stopionego masełka i posypać odstawioną na bok kruszonką. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszki z drożdżówkami wstawić do piekarnika i piec przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone przestudzić na kratce.
  • 3. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem. Lukrem udekorować ostudzone drożdżówki. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekruszonkalukierpieczeniedrożdzówkisłodkie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: Jaga85

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem można przygotować...

bulki

Dodane przez: blondynkagotuje90

Drożdżówki z serem, dżemem i kruszonką

Nieunikniony powrót do szkoły coraz...

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

Dodane przez: agarybak76

Drożdżówki z twarogiem i truskawkami

Najlepsze jeszcze ciepłe z kubkiem...

Drożdżówki

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z budyniem i borówką

Drożdżówki wypełnione po brzegi...

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Dodane przez: Mniam1

Drożdżówki z porzeczkowym budyniem i kruszonką

Puszyste i bardzo smaczne drożdżówki...

image-23m9v7n

Dodane przez: alexia

Drożdżówki z jabłkami i wanilią

Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE