Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki

  • wyświetlono: 183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Puszyste i pachnące bułki drożdżowe z dżemem, to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych. Drożdżowe ciasto na bułki można wyrabiać ręcznie lub w automacie.

zdjecie-01
  • 16 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

• ciasto:
300 g mąki pszennej
100 ml szklanki mleka
2 żółtka
40 g roztopionego masła
1 łyżka soku z cytryny
30 g świeżych drożdży
1 łyżki cukru
szczypta soli
• nadzienie:
300 g dżemu z czarnej porzeczki
• dodatkowo:
1 jajko
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Zawijane drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki

  • 1. Ręcznie
    Przygotowujemy rozczyn - drożdże rozcieramy w garnuszku z łyżką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Posypujemy łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże wyrosną łączymy rozczyn z pozostałymi składnikami i długo zagniatamy ciasto. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godz.

    Przechodzimy do punktu 3.

    2. W automacie
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w automacie, zgodnie z zasadą - najpierw mokre, później suche składniki. Uruchamiamy automat, po wybraniu programu do wyrabiania ciast drożdżowych.
    Ciasto na drożdżówki powinno rosnąć w automacie przez godzinę.

    3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy w celu odgazowania i wałkujemy nadając mu kształt prostokąta 25cmx50cm.

    4. Wzdłuż dłuższego boku rozprowadzamy roztrzepane jajko. Na cieście równomiernie rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki. Zwijamy roladę i kroimy w grube plastry. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C.

    5. Bułki z dżemem z czarnej porzeczki pokrywamy cienką warstwą jajka i pieczemy przez 20 minut. Ostudzone bułki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Dżem do drożdżówek nie może być zbyt płynny; musi być na tyle gęsty, aby nie wylewał się z bułek w trakcie pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastodrożdżoweDeserdrożdżedla dziecibułkidrożdzówkidżemkarnawałimprezasłodkieślimaczkisylwesterna drożdżachz dżememzawijanezakręcane

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z czarną porzeczką

Dodane przez: viki2903

Sernik z czarną porzeczką

kremowy, lekki i smaczny sernik...

Karpatka z porzeczkami

Dodane przez: 2milutka

Karpatka z czarną porzeczką

Karpatka nie musi być z nudnym...

rogaliki z czarną porzeczką

Dodane przez: joanna1974

rogaliki z czarną porzeczką

puszyste rogaliki z dodatkiem domowego...

Sorbet z czarnej porzeczki

Dodane przez: Ania_L

Sorbet z czarnej porzeczki

Jakiś czas temu w jednej z nowo...

Tort z konfiturą z czarnej  porzeczki

Dodane przez: mysza75

Tort z konfiturą z czarnej porzeczki

Torcik szybki i prosty do zrobienia....

Tartaletki z czarną porzeczką

Dodane przez: Jaga85

Tartaletki z czarną porzeczką

Kruche ciasto i sezonowe owoce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE