Zawijane cukinie

0 (0 ocen)

  • 24 godz. 30 min

Marynowana cukinia do zjedzenia już na drugi dzień.

  • 24 godz. 30 min

Składniki:

  • Cukinia 1 mała
    Twarożek 15 dag
    Cebula 1 mała
    Śmietana 12% 3 łyżki
    Oliwa 6 łyżek
    Ocet balsamiczny 3 łyżki
    Czosnek 3 ząbki
    Sól, pieprz, bazylia

Zawijane cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozrobić ze śmietaną, solą i pieprzem oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

  • 2. Obieraczką ścinać z cukinii wąskie paski.
  • 3. Paski cukinii obgotować w wodzie ok. 1 minutę.
  • 4. Na koniec pasków cukiniowych nałożyć masę serową.
  • 5. Zwinąć roladki.
  • 6. Ułożyć roladki w miseczce.
  • 7. Całość zalać mieszaniną: oliwy, octu, bazylii, czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • 8. Zostawić na 24 godziny w lodówce.

Porady

Można użyć jako nadzienia sera feta. Do cukinii można podać pomidorki koktajlowe. Można pokroić cukinię na plastry, obsmażyć je i zamarynować w takiej samej marynacie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy