Pyszne zawijane ciasto z jabłkami to trochę inny rodzaj szarlotki. Połączenie kruchego ciasta, bakalii i jabłek wprowadzi każdego w dobry nastrój, a zapach pieczonych jabłek przez długie godziny będzie unosił się w domu!
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto
◦200 g margaryny
◦300 g mąki pszennej + dodatkowo mąka do podsypania ciasta
◦120 g cukru pudru
◦1 żółtko
Składniki na nadzienie:
◦40 g posiekanych orzechów włoskich
◦50 g rodzynek
◦40 g suszonej żurawiny
◦1 ½ kg jabłek
◦2 łyżki cukru wanilinowego
◦1 łyżka mielonego cynamonu
◦1 łyżka miodu naturalnego
◦2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
◦tłuszcz do posmarowania tortownicy
◦bułka tarta do posypania tortownicy
Zawijane ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i wyrobić aż składniki się połączą. Dodać żółtko, cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
2.Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki.
Żurawinę i rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.
W misce wymieszać jabłka z rodzynkami, żurawiną i orzechami. Dodać miód, cukier wanilinowy i cynamon.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190-200 stopni. Okrągłą tortownicę o średnicy 20-23 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę – spód i brzegi (ciasto może lekko wystawać ponad tortownicę). Spód ciasta posypać 2 łyżkami bułki tartej i wypełnić nadzieniem. Zawinąć brzegi ciasta tak, aby przykrywały ok. 3-4 cm nadzienia.
Komentarze