Zawijane bułeczki drożdżowo-jaglane z daktylami i korzenną nutą

0 (0 ocen)

Puszyste oraz ze słodko-korzennym środkiem - właśnie takie są te bułeczki. Dodatek mąki jaglanej czyni je szlachetniejszymi ( :) ), a korzenne przyprawy zwiastują zbliżające się święta.Ślimaczki te są idealne na leniwe, weekendowe śniadania, czy też zdrowe co nieco do kawy.

Składniki:

  • - 10 łyżek mąki pszennej,
    - 6 łyżek mąki jaglanej,
    - 2,5 dag świeżych drożdży,
    - płaska łyżka cukru,
    - ok. 60-70 ml letniego mleka (+ do posmarowania),
    - łyżka stopionego masła,
    - szklanka daktyli,
    - 2-3 łyżki przyprawy korzennej,
    - opcjonalnie cukier perlisty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Zawijane bułeczki drożdżowo-jaglane z daktylami i korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem, odstawiamy do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i rozpuszczamy w letnim mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Resztę mąki pszennej przesiewamy do miski, dodajemy mąkę jaglaną, robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz łyżkę stopionego masła. Wyrabiamy gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
  • 3. Daktyle dokładnie płuczemy, odsączamy, a następnie zalewamy letnią wodą (tak by przykryła daktyle) i odstawiamy na ok. 20 minut. Daktyle dokładnie odsączamy na sicie, kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawą korzenną.
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokątny płat o grubości ok. 4 mm. Ciasto smarujemy odrobiną mleka, a następnie rozkładamy równomiernie nadzienie z daktyli. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Roladę kroimy na ok. 3 cm kawałki. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem (można posypać ślimaczki cukrem perlistym),
    Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy na złoty kolor przez ok. 18-20 minut.

Porady

Mąkę jaglaną przygotowuję sama - by otrzymać 6 łyżek mąki, 3,5 łyżki kaszy jaglanej blenduję na pyłek (5 minut i mąka gotowa :)).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować